U trendu

Srbija i Iran unapređuju diplomatske odnose

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom s ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom i izrazio uverenje da će saradnja i prijatljski odnosi dve države biti podignti na viši nivo.

Selaković je iranskom kolegi, koji je 26. avgusta stupio na funkciju ministra inostranih poslova Islamske Republike, ovom prilikom poželeo sreću i uspeh u radu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković je pozvao iranske predstavnike da učestvuju na obeležavanju šest decenija od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koja je održana u Beogradu 1961. godine.

Srbija je zainteresovana, navodi se u saopštenju, da sa visokim predstavnicima Islamske Republike Iran unapredi praksu redovnog političkog dijaloga i realizaciju obostranih poseta.

Sagovornici su ocenili da bi obostrano korisno bilo uspostavljanje redovnog radnog dijaloga i političkih konsultacija dva ministarstva.

Ministar Selaković zahvalio je iranskom kolegi na doslednoj podršci te države teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci našoj zemlji u međunarodnim organizacijama.

Ministri su se u razgovoru osvrnuli na epidemiološku situaciju, a u ime Irana, Abdolahian je zahvalio na donaciji Srbije od 50.000 antikovid vakcina.

Šef srpske diplomatije je istakao kako je donacija vakcina izraz srpske solidarnosti sa Iranom i narodom te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.