U trendu

Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministarkom inostranih poslova Gane Širli Bočvej i najavio nastavak rada ambasade Srbije u Gani, koju će voditi privremeni otpravnik poslova, čiji se dolazak u Akru očekuje krajem meseca.

Sagovornici su se osvrnuli na uspešnu saradnju dve zemlje iz perioda Pokreta nesvrstanih i prijateljstva predsednika Tita i Nkrumaha.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo i poručio da je od posebnog značaja što će Ganu, kao jednu od država osnivača PNZ, na skupu u našem glavnom gradu, povodom 60. godišnjice održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, predstavljati ministarka Bočvej.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom i da bi, u tom smislu, podsticajne bile posete na visokom i najvišem nivou, kao i redovne političke konsultacije dva ministarstva na nivou državnih sekretara.

Ministar je rekao da Srbija ima interes da razvija ekonomsku i trgovinsku razmenu sa Ganom, koja je u vreme SFRJ dostizala 80 miliona dolara godišnje.

Istakao je da postoje potencijali za saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija i farmacije.
Selaković je naveo i saradnju u oblasti visokog obrazovanja kroz program stipendiranja studenata „Svet u Srbiji“.

Rekao je da je Srbija udvostručila broj stipendija za studente iz Gane i da očekujemo da će nastaviti da se interesuju i prijavljuju za studiranje u našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.