U trendu

Srbija spremna za snažniju privrednu saradnju sa Marokom

RABAT – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Rabatu s predsednikom Vlade Maroka Saadom Dineom el Otmanijem i u razgovoru istakao da izmedu dve države ne postoje otvorena pitanja, a bilateralne odnose Srbije i Maroka ocenio kao vrlo dobre, prijateljske i iskrene.

Selaković je izrazio uverenje da će poseta Maroku dati podstrek za suštinsko unapredenje bilateralnih odnosa u celini, te naglasio da je Srbija opredeljena da s Marokom razvija sveobuhvatnu saradnju i očekuje dalje intenziviranje političkog dijaloga i jačanje ekonomskih odnosa.

Selaković je zahvalio Otmaniju na doslednoj politici i principijelnom stavu Maroka u vezi s nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na dosadašnjoj aktivnoj podršci naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Izrazio je nadu da se stav Maroka neće menjati i da će dve strane nastaviti da se pomažu u međunarodnim organizacijama u skladu sa svojim nacionalnim prioritetima.

Srbija želi da i dalje proširuje svoje ekonomske odnose sa Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, ukazao je ministar i dodao da je Srbija spremna da sa Marokom ostvari što snažniju privrednu saradnju, koja bi na pravi način odražavala prijateljske odnose država i naroda.

Selaković je naglasio da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, čemu doprinosi zajednička regionalna pripadnost i blizina tržišta.

Srbija je, prema recima ministra, zainteresovana i za izvoz poljoprivrednih mašina i alata, žitarica, posebno visokokvalitetnih sorti semena na marokansko tržište, ukazao je ministar i dodao da Srbija želi i unapredenje saradnje u sferi privlacenja marokanskih investicija.

Šef srpske diplomatije rekao je i da dve države imaju interes da pospeše zajednička ulaganja u privredne grane čiji su proizvodi deficitarni, poput farmaceutske, tekstilne i drvne industrije, kao i zajednički interes za plasman proizvoda na treca tržišta, što omogućavaju sporazumi o slobodnoj trgovini koje su obe zemlje potpisale sa drugim zemljama ili grupama zemalja.

Selaković je dodao i da postoji ogroman potencijal i zainteresovanost da Maroko Srbiji bude most za tržište zapadne Afrike.

Mogućnosti za saradnju, istakao je Selakovic, postoje i u okviru oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, a podvukao je da je srpska strana posebno zainteresovana za razvoj kulturno-prosvetne saradnje, koja doprinosi jacanju medusobnog upoznavanja i širenju saradnje u svim drugim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar