U trendu

Šri Lanka: Istraga povodom požara na brodu

KOLOMBO – Specijalni policijski tim Šri Lanke započeo je danas istragu povodom požara na brodu koji je usidren uz obalu Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

Istraga je pokrenuta jer vlada nastoji da preduzme zakonske mere protiv vlasnika broda zbog incidenta koji je prouzrokovao ozbiljno zagađenje mora, saopštili su tamošnji zvaničnici, a prenosi agencija AP.

Požar na brodu „MV X-Pres s Pearl“ gori od 20. maja, uzrokujući ozbiljnu štetu na brodu koji je, prema rečima zvaničnika, „star“ samo pet meseci.

Portparol mornarice Šri Lanke Indika de Silva je rekao da plamen i dalje gori, ali da je suzbijen na „male požare“ u krmi broda. Vatrogasni tegljači i dalje prskaju brod, uz podršku brodova mornarice Šri Lanke i indijske obalske straže.

Portparol policije Adžit Rohana je izjavio da je istražnom timu dodeljen specijalni tim od 10 članova iz odeljenja kriminalističke policije.

Posada tog broda, koja broji 25 članova, evakuisana je 25. maja nakon eksplozije. Među njima su državljani Filipina, Kine, Indije i Rusije.

Mornarica veruje da je požar izazvala hemikalija koja se prevozila brodom pod zastavom Singapura. U brodu je bilo 1.486 kontejnera, uključujući 25 tona azotne kiseline i drugih hemikalija koje su ukrcane u luku Hazira u Indiji 15. maja.

Vatra je uništila veći deo brodskog tereta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.