U trendu

Šri Lanka: Nacrt zakona za smanjenje ovlascenja predsednika

KOLOMBO – Ministar pravde Šri Lanke Vidžajadasa Radžapakše, podneo je danas parlamentu nacrt zakona o ustavnom amandmanu kojim bi se smanjila ovlašćenja predsednika, što je ključni zahtev demonstranata koji pozivaju na političke reforme i rešavanje najgore ekonomske krize u zemlji.

Radžapakše je predstavio nacrt zakona, kojim bi se neka predsednička ovlašćenja, uključujući imenovanje nezavisnih članova izborne komisije, zvaničnika policije i javnih službi i istražitelja koji se bave mitom i korupcijom, prenela u ruke ustavnog saveta koje bi činili poslanici i ugledne ličnosti van politike, preneo je AP.

Savet bi potom preporučio kandidate za te funkcije o kojima bi predsednik odlučivao.

Prema predloženim amandmanima, predsednik bi mogao da imenuje predsednika Vrhovnog suda, sudije u Vrhovno sudu, državnog tužioca i guvernera centralne banke samo na preporuku saveta.

Premijer bi davao preporuku o imenovanju vlade, a predsedniku ne bi bilo dozvoljeno da obavlja bilo koju ministarsku funkciju, osim u sektoru odbrane.

Predlog zakona, o kome će se voditi rasprava, mora da odobri dve trećine poslanika parlamenta Šri Lanke da bi postao zakon.

Ako budu usvojen, zakon će ponovo vratiti demokratske reforme koje su bile na snazi 2015. godine.

Gotabaja Radžapaksa, koji je prošlog meseca na protestima svrgnut sa mesta predsednika, poništio je te reforme i koncentrisao vlast u svojim rukama nakon što je izabran na funkciju 2019. godine.

Predsednik Ranil Vikremesinge, koji je nasledio Radžapaksu, obećao je da će ograničiti ovlasćenja predsednika i ojačati parlament kako su to zahtevali demonstranati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.