U trendu

Sri Lanka: Pod pritiskom protesta ministri nude ostavke

KOLOMBO – Nekoliko dana nakon što je predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa proglasio vanredno stanje posle protesta zbog ekonomske krize, sin premijera te zemlje danas je podneo ostavku na položaj u vladi, kao i nekoliko drugih članova kabineta.

Suočena sa velikom nestašicom deviza ova zemlja opterećena dugovima bori se da obezbedi sredstva za uvoz goriva i drugih osnovnih potrepština, što je dovelo do višesatnih restrikcija električne energije i masovnih demonstracija koje se ne prekidaju uprkos uvođenju policijskog časa tokom proteklog vikenda, prenosi Rojters.

Saobraćaj se danas vratio na ulice glavnog grada Kolomba, ali iz cele zemlje stižu izveštaji o sporadičnim i mirnim protestima.

Ministar omladine i sporta Namal Radžapaksa, sinovac predsednika Gotabaje i sin premijera Mahinde Radžapaksa, potvrdio je danas na Tviteru da je predsednikovom sekretaru predao kovertiranu ostavku u nadi da će to pomoći da „predsednik i premijer uspostave stabilnost“ u zemlji.

Ministar obrazovanja Dineš Gunavardena rekao je lokalnim medijima kasno sinoć da su premijeru „predate pismene ostavke članova kabineta“.

„Predsednik i premijer će razgovarati i doneti relevantne odluke“, rekao je on, ne navodeći koliko je ministara ponudilo svoje ostavke.

Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika koja se nalazi južnom vrhu Indije, takođe se bori sa rastućom inflacijom nakon što je vlada prošlog meseca naglo devalvirala nacionalnu valutu uoči pregovora o podizanju kredita sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Rashodi zemlje premašili su prihode, a dvocifreni deficit nastao je tokom pandemije kovida-19 koja je osakatila turističku industriju ekonomski oslonac Šri Lanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar