U trendu

Sri Lanka: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas

KOLOMBO – Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao jutros na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

„Premijer kao vršilac dužnosti predsednika proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu“, saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Gotabaja je pobegao vojnim avionom na Maldive , sa suprugom i dvojicom bezbednosnih službenika, potvrdili su iz vojnog vazduhoplovstva.

Begom iz Šri Lanke okončana je vladavina moćne porodice Radžapaksa, koja je dve decenije dominirala politikom ove južnoazijske države.

Nakon ove vesti, hiljade ljudi su se okupili u Kolombu uzvikujući „Gota lopov, Gota lopov“, što je nadimak Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti koji su se okupili na ulicama Kolomba poručili su da žele i njegovu ostavku do popodneva, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar