Šri Lanka: Pronađena crna kutija iz broda koji tone

KOLOMBO – Stručnjaci su pronašli crnu kutiju iz broda koji je zahvatio požar, a koji je prevozio hemikalije i koji polako tone nedaleko od glavnog grada Šri Lanke, dok posade za spašavanje pokušavaju da učine sve kako bi bila izbegnuta moguća ekološka katastrofa, rekli su danas zvaničnici.

MV X-Pres Perl pod zastavom Singapura počeo je da tone u sredu, dan nakon što su vlasti ugasile požar koji je na brodu besneo 12 dana, preneo je AP.

Napori da se brod odvuče u dublje vode dalje od luke u Kolombu nisu uspeli jer je krma broda potopljena i naslonjena na morsko dno.

Lučka uprava Šri Lanke navela je da su stručnjaci zajedno sa mornaricom u subotu pronašli brodski snimač podataka o plovidbi ili VDR, poznat kao crna kutija.

Vlasti su na svojoj veb stranici navele su da će VDR, koji sadrži vitalne informacije u vezi sa plovidbom, biti predat lokalnim agencijama za sprovođenje zakona koje istražuju požar.

I nadležni organi i brodski operater saopštili su da se krmeni deo plovila zadržao na morskom dnu na dubini od oko 21 metar, a prednji deo se polako smiruje.

Operater X-Pres Fiders naveo je da su spasioci nalaze na licu mesta kako bi se izborili sa mogućim izlivanjem.

On se izvinio za katastrofu.

Lučka uprava i operater su saopštili da nema znakova izlivanja nafte ili hemikalija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.