U trendu

Šri Lanka: Zapaljena privatna rezidencija premijera

KOLOMBO – Demonstranti su danas upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku kada se formira nova vlada.

Kancelarija premijera saopštila je da su demonstranti nasilno ušli u njegovu kuću u Kolombu, preneo je AP.

Za sada se ne zna da li je premijer bio u rezidenciji u vreme napada, dodala je američka agencija.

Vikremesinge je potvrdio da će podneti ostavku posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

„Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija“, napisao je on na Tviteru, preneo je TAS S.

„Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera“, istakao je on.

Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsedavao predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.

Vest o ostavci premijera usledila je posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS S bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika Šri Lanke, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta povređeno je 39 osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji su smešteni u bolnicu.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.

Mnogi za to okrivljuju predsednika Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar