U trendu

Srpski komunalci razmenili iskustva sa kolegama iz Ljubljane

LJUBLJANA – Predstavnici Komunalne policije Beograda posetili su Ljubljanu kako bi sa svojim kolegama iz tog grada razmenili iskustva i razmotrili mogućnosti saradnje, a u okviru posete sastali su se i sa gradonačelnikom slovenačke prestonice Zoranom Jankovićem.

„Ovo je prvi put ne samo da smo posetili Ljubljanu, već i prvi put da je naša Komunalna policija uopšte otišla negde u Evropu da vidi kako druge prestonice rade“, rekao je za Tanjug vršilac dužnosti načelnika Komunalne policije Beograda Ivan Divac, nakon sastanka u Gradskoj kući Ljubljane.

Kako je dodao, saradnja između Beograda i Ljubljane postojala je u nekim drugim oblastima, ali što se tiče komunalne policije ovo je prvi put da se uspostavlja neposredna saradnja sa Mesnim redarstvom Ljubljane.

„Pošto je komunalna policija Ljubljane, odnosno Mesno redarstvo Ljubljane prošlo razvojni put koji mi tek treba da prođemo u smislu organizacije i zakonodavstva došli smo da vidimo kako su oni to uradili da ne bismo napravili greške koje su oni imali u svom radu. Videli smo mnogo dobrih stvari, najviše po pitanju zakonodavstva…videli smo njihovu organizaciju, tehnološki napredak“, naveo je Divac.

Kako je dodao, prilikom posete išli su i na Fakultet bezbednosti sa kojim, dodao je, Mesno redarstvo Ljubljane ima veoma razvijenu saradnju na projektima koji im omogućavaju da vide šta su najveći problemi građana i gde najviše da usmere svoju pažnju.

„To je jako dobar primer i to je nešto na čemu ćemo mi ubuduće raditi sa našim Fakultetom bezbednosti i Policijskom akademijom“, dodao je Divac.

Zahvalio je kolegama iz Ljubljane na lepom dočeku, a gradonačelniku Jankoviću na tome što im je omogućio posetu.

Divac je precizirao da u Beogradu trenutno ima 280 uniformisanih komunalnih policajaca što je, kako je dodao, malo da bi se uveo komunalni red.

Namera je, dodao je, da u narednim godinama u srpskoj prestonici bude najmanje još 1.000 komunalnih policajaca kako bi se u potpunosti uveo komunalni red u gradu.

Vođa Mesnog redarstva Ljubljane Roman Fortuna je rekao da mi je veoma drago što su imali priliku da ugoste kolege iz Beograda.

„Mesno redarstvo Ljubljane već 10 godina intenzivno sarađuje sa gradskim policijama iz Evrope. Učestvujemo na zajedničkim konferencijama na kojima razmenjujemo informacije i iskustva koja uspešno prenosimo na naš grad“, rekao je on.

Istakao je da je u poslednje četiri godine Ljubljana tri puta nagrađena za najbezbedniji grad u Sloveniji što, dodao je, govori da su im bezbednost i sigurnost građana na prvom mestu.

Gradonačelnik Janković je rekao da su posete kao što je ova značajne jer omogućavaju razmenu iskustava što je, istakao je, važno kako se ne bi ponavljale greške.

„Drago mi je da su naše Mesno redarstvo i Komunlana policija Beograda našli zajednički jezik koji će trajati godinama i da će dolaziti do razmena iskustava i najbolje prakse, na korist građana oba grada“, rekao je on.

Naglasio je da saradnja između Beograda i Ljubljane traje već godinama i dodao da ga veoma raduje razvoj beogradskih projekata, a posebno „Beograda na vodi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar