U trendu

Šta je razlog „epskog“ poraza Porošenka?

Blogeri, novinari i korisnici društvene mreže „Telegram“ prokomentarisali su rezulate drugog kruga predsedničkih izbora u Ukrajini, na kojima je pobedio komičar Vladimir Zelenski.
„Dakle, u drugom slučaju moglo bi se reći da je ’komedija završena‘, ali sad ne može, jer, s obzirom na profesionalnu orjentaciju pobednika, komedija verovatno tek počinje“, piše stranica „Rusija u globalnoj politici“.

Prema ocenama autora bloga, neuspeh Petra Porošenka je „epski“.

„Samo je veći neuspeh imao Viktor Juščenko 2010. godine — tadašnji predsednik nije mogao proći u drugi krug izbora jer je osvojio manje od šest odsto glasova“, podsećaju autori.

„Porošenkov fijasko je posebno značajan, jer je cela njegova demagogija bila spekulacija o pojmovima ’vojska, jezik, vera‘. Izbor Zelenskog je verovatno prvi slučaj u političkoj praksi da je birač masovno glasao za lice sa ekrana, a ne za živog čoveka. Pobednik neće izvršavati obaveze, već će igrati ulogu. Ljudima je toliko dosadila politička elita, da biraju hologram, nešto sasvim drugačije“, smatraju autori.

„Porošenka mrze na obe strane granice Donbasa sa Ukrajinom. U Kijevu — zbog laži i slabosti, a u Lugansku i Donjecku zbog krvi i pohlepe. Od Zelenskog se ne traži mnogo, samo želja da ostvari politički uspeh na predsedničkim izborima. A u tom slučaju treba da ukloni sa vlasti nekoliko desetina kriminalaca, koji su izdali svoju zemlju na zapadnoj strani granice“, piše stranica „Politdžojstik“.

„A pre pet godina, Petar Aleksejevič je pobedio Juliju Timošenko na izborima u samo jednom krugu sa ogromnom prednošću od 42 odsto. Najbogatiji predsednik Ukrajine sa najvišim antirejtingom. To ne može svako“, napisao je ruski novinar, ratni dopisnik Aleksandar Koc.

„Da sam na mestu njegovih članova partije ja bih se sklonio od Petra Porošenka, kao da je zaražen kugom. Jer sa takvim teretom na leđima, uvek ste na sporednom putu“, dodao je on.

„Igor Valerijevič Kolomojski je apsolutno genijalan čovek, koji odlično razume psihologiju svog ukrajinskog naroda. Taras Buljba se sa svojim Jankelom u grobu prevrće. Samo iz raznih razloga“, ističe pisac Eduard Bagirov.

„Izgubio sam opkladu sam protiv sebe. U decembru 2013. godine govorio sam u raznim emisijama da će Janukovič biti smenjen, da će na njegovo mesto doći drugi predsednik, koji će takođe uskoto biti svrgnut. Tvrdio sam da će u Ukrajini biti niz ’vojnih imperatora‘. To se nije desilo“, priznao je glavni urednik radio stanice „Govori Moskva“, Sergej Dorenko.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar