U trendu

Šta nije jasno, HR uskraćeno da bira svog člana

ZAGREB – Predsednik Zoran Milanović je tokom današnje posete Mostaru na zahtev novinara ponovio ranije izjave o konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, koje su izazvale buru u javnosti.

„Ne mogu da vam ponavljam šta sam rekao. Hrvatima je uskraćeno pravo da biraju svog člana Predsedništva. Šta tu nije jasno? Šta je tu moralno, šta je tu ispravno? Ja moram da bih bio kosmopolit da simpatišem tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalista i očekujem da to ne budu ni drugi“, rekao je Milanović i dodao da je to osnova svih osnova.

Istakao je da ga ne zanimsju detalji Izbornog zakona BiH i da ne zna da li ga treba menjati.

„Prvih 10 godina nikome nije palo napamet da Hrvatima bira člana Predsedništva, a onda se neko pametan toga dosetio. To je možda najbolji kontradokaz o čemu se tu radi“, izričit je bio Milanović.

Na pitanje šta će biti ako se i iduće godine dogodi da nema predstavnika Hrvata u Predsedništvu BiH, Milanović kaže da se nada da se to neće dogoditi.

Istakao je da je protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska.

„Hrvatska je potpisnica, Hrvatska je ukorenjena u to. To je činjenica. Jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. Što se mene tiče, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH, tražiću i insistirati da se uvek spomene poveznica/referenca na okvirni sporazum Dejton-Paris“, rekao je Milanović.

Ističe da je to veoma bitno – izvorni Dejton i konstitutivni narodi.

„Ukoliko ne bude reference na konstitutivni narod i Dejton, neće biti zajedničke izjave. Bitće papir predsedavajućeg, to je ništa“, rekao je Milanović, preneo je zagrebački Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.