U trendu

Šta se nalazi u tajnim dokumentima o Epstajnu?

NJUJORK – Donedavno tajni, sudski dokumenti o milijarderu pedofilu Džefriju Epstajinu, koji se ubio u zatvoru prošle subote, objavljeni su samo dan pre njegove smrti.

Među hiljadama stranica dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su i imena nekih od bogatih i moćnih muškaraca – političara, tajkuna i drugih koje optužuju da su zajedno s Epstajnom seksualno iskorišćavali maloletne devojke, od kojih su najmlađe imale 14 godina.

Istraga će se sada, nakon Epstajnove smrti, najverovatnije usredsrediti upravo na one za koje se sumnja da su mu pomagali da seksualno iskorišćava maloletne devojke ili su sami u tome učestvovali.

A ta bi istraga mogla, kako se spekuliše, da inkriminiše neke od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Americi, preneo je portal Index.hr.

Prva među njima je 58-godišnja Britanka Gislejn Maksvel, kćerka pokojnog medijskog tajkuna Roberta Maksvela i bivša Epstajnova devojka koja je, prema optužbama, u stvari bila njegova glavna saradnica u vrbovanju i podvođenju maloletnih seksualnih robinja.

Bivša domaćica u Epstajnovoj vili u Palm Biču na Floridi opisala je Makselovu kao „madam kuće“.

Sudski dokumenti su, naime, i proizašli iz privatne tužbe koju je Epstajnova žrtva Virdžinia Džiufre Roberts podnela protiv Makselove.

Ova devojka, kao i ostale žrtve, nije mogla da tuži Epstajna jer su na to izgubile pravo u sklopu sudske nagodbe 2008, kad je Epstajn dobio samo 18 meseci zatvora, tokom kojeg je slobodno išao na posao svaki dan i iz kojeg je prevremeno pušten na uslovnu slobodu, iako je već tada otkriveno da je silovao desetine devojaka.

Ali, zato je Džiufre mogla da tuži Makselovu.

Inače, u tužbi, koju je podnela 2015, Džiufre tvrdi da je bila jedna u nizu Epstajnovih „seksualnih robinja“ i da su je Epstajn i njegovi partneri iskorišćavali, odnosno silovali u njegovim vilama u Njujorku, Nju Meksiku, Palm Biču na Floridi i na njegovom privatnom ostrvu Litl Seint Džejms na Karibima, prozvanom „Pedofilsko ostrvo“ ili „Ostrvo orgija“.

U iskazu koji je Džiufre dala, pominju se i neka imena Epstajnovih partnera u zločinu: finansijer Glen Dabin, bivši senator Džordž Mičel, bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson, pokojni naučnik sa MIT Marvin Minski, ali i britanski princ Endrju.

Niko od njih nije službeno optužen, barem zasad, a svi poriču optužbe koje je iznela Džiufre.

Ona pominje i da su je silovali „jedan princ“ i „jedan strani predsednik“, ali da se ne seća njihovih imena – samo da je predsednik „španski“, što međutim, može značiti i da je iz neke od zemalja španskog govornog područja.

Tužba koju je Džiufre podnela protiv Maksvelove rešena je nagodbom 2017. pod javnosti nepoznatim uslovima, ali sud je ipak odlučio da se veći deo dokumenata vezanih uz slučaj može objaviti.

U stvari, to je samo prvi paket dokumenata koji će biti objavljen.

„Moj celi život vrteo se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Gislejn i Džefrija sretnim. Čitav njihov život vrteo se oko seksa“, rekla je Džiufre advokatima u svom iskazu.

Bila je prisiljena da učestvuje „u orgiji s brojnim drugim maloletnim devojkama“, stoji u dokumentima tužbe.

Džiufre tvrdi i da je, osim sa Epstajnom, „bila prisiljena na seksualne odnose sa britanskim princem Endrjuom dok je bila maloletna“ i to baš na „Pedofilskom ostrvu“.

Portparol Bakingemske palate saopštio je kako se „odlučno poriče da je vojvoda od Jorka imao bilo kakav seksualni kontakt ili vezu sa Virdžinijom Roberts“.

Međutim, zna se da je princ Endrju često bio gost na Epstajnovim zabavama, a iz tog razdoblja postoji i fotografija na kojoj su on i maloletna Džiufre zagrljeni i nasmejani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.