U trendu

Šta su zapravo Rusi ispalili na Ukrajinu, objavili snimak upotrebe hipersonične rakete (video)

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov u subotu je izjavio kako je Rusija u Ukrajini prvi put koristila hipersonično oružje. Prema njegovim tvrdnjama, rakete „Kinžal“ (Bodež) uništile su ukrajinsko vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti, prenose mediji.

Velike svetske sile, poput Rusije, Kine i SAD-a, već se neko vreme utrkuju u razvoju hipersonične rakete.

Reč je o neverovatno brzom raketnom sistemu koji trenutno, kako tvrde pojedini ruski i zapadni stručnjaci, ne može da presretne ni jedan sistem protivraketne odbrane.

Ovo oružje je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je 1. marta 2018. godine predstavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovaj hipersonični projektil dizajniran je da pogađa ratne brodove SAD-a i NATO-a koji su pretnja ruskim strateškim raketnim sistemima. Svrha mu je i prevladavanje svih američkih vazdušnih i protivnuklearnih odbrambenih sistema.

U svom govoru 2018. godine Putin je naveo da su ruske vazduhoplovne snage u operativnu upotrebu uvele hipersoničnu raketu (Kinžal) odnosno “ bodež“ u prevodu.

Ova raketa prema Putinovim rečima može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Lansira se sa letelica koje mogu da dostignu brzinu od 2,8 maha na velikoj visini ( platforma MiG-31).

Raketa odmah po lansiranju postiže hipersoničnu brzinu od neverovatnih 10 maha. Sama raketa od momenta lansiranja ima kontrolisan let i manervabilnost tokom svih faza leta.

Domet ove rakete prema Putinovim navodima je 2.000 kilometara.

One su namenjene za nuklearni udar. Prvi put su borbeno testirane i primenjene sada na teritoriji Ukrajine.

U ovom trenutku ne postoji operativni sistem protiv raketne odbrane koji je sposoban da presretne hipersonični projektil, zbog čega je trka za razvoj hipersoničnog oružja tako važna.

Ruski sistem „Kinžal“ ima dvostruku sposobnost – konvencionalnu i nuklearnu – i zbog toga je svetska javnost zabrinuta – jer kako je uopšte moguće znati nosi li nadolazeća pretnja konvencionalne ili nuklearne bojeve glave tereta od 480 kilograma?

Hipersonična raketa je projektil kojim može da se manevriše pre nego što pogodi cilj.

One se ne kreću jednostavnom putanjom i zato ih je teže pratiti i uništiti.

Spomenuti „Kh-47M2 Kinžal“, za koji Rusija tvrdi da ga je koristila u invaziji na Ukrajinu, hipersonična je aerobalistička vazduh-zemlja raketa sa nuklearnom sposobnošću.

Može da se lansira iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Zasad nema naznaka da je u ruskom napadu korištena nuklearna raketa, već je izvesno da je reč o konvencionalnoj.

Takve rakete počinju da se spuštaju na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što znači da mogu da lete ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi.

Osim toga, njihova ultra brzina protivniku daje puno manje vremena za reakciju.

Pored Rusije, Kine i SAD-a, hipersonično oružje razvija i Indija, a takve rakete u svom arsenalu navodno imaju i Francuska, kao i Japan.

Rusi objavili snimak upotrebe hipersonične rakete u Ukrajini

Aerobalističke rakete uništile su veliko podzemno skladište u kome su se nalazile rakete i avijacijska municija, rekli su zvaničnici iz Rusije. Rusija kaže da je prvi put upotrebila svoje najnovije hipersonične rakete Kinžal (Bodež) u Ukrajini da uništi skladište oružja na zapadu zemlje.

Ubrzo je na Tviter nalogu ruskog Ministarstva odbrane osvanuo i snimak navodog korišćenja hipersoničnog oružja.

„Uništenje skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine udarom raketnog oružja visoke preciznosti. Vidimo tačan pogodak podzemnog hangara sa oružjem i municijom“, napisali su iz MO Rusije u opisu.

Ruska novinska agencija Interfaks saopštila je jutros da je to prvi put da je Rusija rasporedila hipersonični sistem Kinžal otkako je poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

– Avijacijski raketni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je veliko podzemno skladište raketa i avio municije u selu Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti – rekao je u subotu portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Region Ivano-Frankivsk deli granicu dugu 50 km (30 milja) sa Rumunijom, članicom NATO-a. Ministarstvo je takođe saopštilo da su ruske snage koristile protivbrodski raketni sistem Bastion da unište ukrajinske vojne objekte u blizini crnomorske luke Odesa.

Njegove izjave nisu mogle nezavisno da se provere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar