U trendu

Štajnmajer pozvao na borbu protiv islamističkog nasilja, ali i očuvanje otvorenosti društva

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na odlučnu borbu protiv brutalnog islamističkog nasilja, ali i očuvanje otvorenosti evropskih demokratskih društava.

On je u intervjuu za Dojče vele (DW) pre svega izrazio saučešće porodicama žrtava ubijenih u terorističkom napadu u crkvi u Nici.

„Mislim da je sada važno da se u čitavoj Evropi, ne samo u Francuskoj, suprotstavimo tom činu brutalnog nasilja, kao i islamističkim motivima koji stoje iza njega. Ipak, mi u našim društvima, u našim demokratskim društvima, ne smemo da se pre svega okrećemo kursu koji mržnju i izolaciju čini merilom delovanja države“, rekao je Štajnmajer.

On je rekao da prihvatanje i medjusobno poštovanje jednih pripadaju demokratskim društvima i da je zato suprotstavljanje brutalnom nasilju sa islamističkim motivima jedan izazov a drugi je nastojati da se održi otvorenost društva.

Štajnmajer je kritikovao izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koje mogu da ohrabre nasilnike i izrazio nadu da eskalacija koja se desila, sa osetno eskalativnom retorikom, neće ohrabriti nasilje.

„Zato još jednom kažem: dobro je što su se u takvoj situaciji, kao nakon ubistava u Francuskoj, u osudi nasilja pridružili i neki predstavnici islamskih država. To je važno i to je signal koji će biti shvaćen i u muslimanskim zajednicama u Francuskoj“, rekao je predsednik Nemačke.

On se založio za dalje napore u integraciji doseljenika, napominjući da nisu sve evropske države jednako pogodjene migracijom, i da ni u Nemačkoj neke stvari kod integracije nisu uspele, uprkos naporima „generacija vlada“.

Štajnmajer je rekao da integracija doseljenika „ostaje zadatak za budućnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.