U trendu

Stav Britanaca se promenio, u planu repriza referenduma?

Drugi referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji bi mogao da bude zakonski opravdan ukoliko postoje jasni dokazi da se javno mnjenje okrenulo protiv Bregzita ka ostanku u 28-članom bloku, izjavio je konzervativni poslanik i bivši savetnik za pravna pitanja vlade u Londonu Dominik Griv.

U prepisci sa jednim građaninom svoje izborne jedinice, do koje je došao „Indipendent“, a njenu verodostojnost je potvrdio Griv, on kaže da rezultati prvog referenduma „nisu uklesani u kamenu“.

„Mi moramo da prihvatimo da rezultati referenduma, u vreme kad je on održan, predstavljaju jasan izraz mišljenja većine da bi trebalo da napustimo Evropsku uniju“, naveo je on.

„Naravno, moguće je da će sa prolaskom vremena postati očito da se javno mnjenje na tu temu promenilo. U tom slučaju, drugi referendum bi mogao da bude opravdan“, rekao je Griv, bivši britanski državni sekretar.

On je takođe podržao pristalice kampanje protiv Bregzita, ističući da građani jednog slobodnog društva treba da mogu da se usprotive mišljenju većine, i dodao da ga je rezultat referenduma „duboko uznemirio“.

Odlazeći britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio, nakon što je peticiju o održavanju drugog referenduma potpisalo više od četiri miliona ljudi, da repriza referendum „nije ni izdaleka u planu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar