U trendu

„Štern“ prikazao Trampa kao nacistu, Jevreji besni (foto)

Jevrejska organizacija Centar Simon Vizental, čije je sedište u Los Anđelesu, oštro je kritikovala naslovnicu ovonedeljnog izdanja nemačkog magazina „Štern“, koja prikazuje predsednika SAD Donalda Trampa kako, umotan u američku zastavu, izvodi nacistički pozdrav.

Centar je podsetio da je otvoreno kritikovao Trampa jer nije napravio razliku između nacista i Klju Kluks Klana i onih koji su im se suprotstavili, ali je ocenio da je predstavljanje predsednika SAD kao savremenog Hitlera u velikom nemačkom časopisu „netačno i van granica prihvatljivog ponašanja“, prenosi AP.

„Nemci moraju sigurno da znaju da zloupotrebom nacističkih simbola, oni omalovažavaju i zamagljuju zločine iz prošlosti“, navodi taj centar.

Naslovnica „Šterna“ prikazuje Trampa, kako umotan u američku zastavu, izvodi nacistički pozdrav, odmah do naslova „NJegova borba“ (Sein Kampf), čime se aludira na manifest Adolfa Hitlera.

U Nemačkoj, izvođenje nacističkog pozdrava je nezakonito.

U naslovnoj priči magazina o „neonacistima, Kju-kluks-klanu, rasizmu“ i „o tome kako Tramp raspiruje mržnju u Americi“ govori se o načinu na koji je Tramp reagovao na nasilje u Šarlotstvilu, Virdžiniji, ranije ovog meseca kada je jedna žena izgubila život u protestu belih rasista, pošto je jedan od njih automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Prvobitna reakcija Trampa na pogibiju 32-godišnje Heder Hejer je naišla na oštre kritike demokrata, ali i republikanca, jer nije eksplicitno osudio bele nacionaliste.

Par dana nakon toga on se ponovo našao na udaru kritika, kada je izjavio da su za nasilje krive obe strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.