U trendu

Stop faĆĄizmu: Otkazan koncert Tompsona u Austriji

Protest ambasade Srbije u Austriji u vezi sa za subotu najavljenim koncertom Marka Perkovića Tompsona u mestu Kremsminster urodio je plodom i vlasti Gornje Austrije su odlučile da otkaĆŸu ovaj nastup, nakon burnih reakcija austrijskih partija i organizacija preĆŸivelih logora Mauthauzen.

Gradonačelnik Kremsminstera, gradića u kojem je trebalo da se odrĆŸi koncert, Gerhard Obernberger saopĆĄtio je da je koncert otkazan.

„Kada se već unapred zna da jedna manifestacija treba da posluĆŸi za podsticanje mrĆŸnje jedne grupe u naĆĄem druĆĄtvu protiv druge onda ona mora biti otkazana. Za to postoji pravni okvir“, zatraĆŸio je prethodno poslanik Zelenih Karl Elinger.

On je podsetio da je 2008.Tompsonu zabranjen nastup u austrijskoj pokrajini Koruơka, te i da postoe zabrane u Ơvajcarskoj, Nemačkoj i Holandiji.

Predsednik Mauthauzen komiteta Vili Mernji ocenio je sramnim omogućavanje nekome ĆĄirenje ideologije mrĆŸnje Jevreja i Srba.

On je, u ime preĆŸivelih logora Mauthauzen, pozvao vlasti Kremsminstera, kao i policije, da učine sve da se desničarsko-ekstremistički koncert otkaĆŸe.

Austrija ne sme biti mesto okupljanja desničarskih ekstremista i njihovih manifestacija, istakla je generalni sekretar ogranka Socijaldemokratske partije Austrije za Gornju Austriju Betina Ơtadlbauer.

Ona je naglasila da novi predsednik pokrajine Tomas Ć telcer treba da pokaĆŸe koji mu je stav s tim u vezi.

Joơ 2007. je Simon Vinzental centar ukazivao da Tompson na svojim nastupima ơiri ultranasionalističku ideologiju i da veliča ustaơke zločine.

Do sada je u viơe navrata u Austriji pokuơano da se organizuje koncert Tompsona, ali je svaki put morao biti otkazan zbog ustaơkih pesma po kojima je poznat. Ovaj put prestavnik Hrvata u Austriji u Savetu Vlade Hrvatske Miroslav Piplica pokuơao je da u subotu uveče organizuje nastup Tompsona u Kremsminsteru.

Otpravnik poslova Ambasade Goran Bradić ukazao je, u dopisu upućenom austrijskim vlastima, da među građanim Srbije u Austriji valda zaprepaơćenje zbog mogućnosti odrĆŸavanja koncerta Tompsona.

On je ukazao na veličanje ustaơkih zločina u pesmama hrvatskog pevača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.