U trendu

Štrajk zaposlenih u hitnoj pomoći širom Engleske i Velsa

LONDON – Više od 10.000 zaposlenih u službi hitne pomoći širom Engleske i Velsa doneli su odluku da stupe u štrajk zbog spora oko plata i uslova rada, saopšteno je danas iz direkcije sindikata GMB.

Britanska državna zdravstvena služba (NHS) se priprema za talas štrajkova bez presedana. Kako je najavljeno, oko 100.000 medicinskih sestara proteatovaće od 15. i 20. decembra i to je prvi takav protest u 100-godišnjoj istoriji britanskih medicinskih sindikata, preneo je Rojters.

„Niko u NHS ne pristupa štrajku olako. Današnji dan Samo pokazuje koliko su ti ljudi očajni“, izjavila je sekretar sindikata GMB Rejčel Harison.

NHS, koja od 1948. godine obezbeđuje besplatnu zdravstvenu zaštitu, zbog pandemije kovida-19 se suočava sa rekordnim brojem pacijenata na listama čekanja za bolničko lečenje i manjkom stručnih kadrova.

„Naš prioritet je da pacijenti budu bezbedni tokom bilo kojeg štrajka. NHS je proveravao i testirao planove za smanjenje poremećaja u radu zdravstvene službe i nastavak rada hitnih medicinskih službi“, izjavio ministar zdravstva i socijalne zaštite Velike Britanije Stiv Barkli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar