U trendu

Stranka Aung San Su Či proglasila pobedu na izborima u Mjanmaru

Stranka liderke opozicije u Mjanmaru Aung San Su Či proglasila je danas pobedu na parlamentarnim izborima, ali je liderka pozvala svoje pristalice na strpljenje ocenivši da je još rano za slavlje, dok se ne objave zvanični rezultati izbora.

U Mjanmaru su u nedelju održani istorijski parlamentarni izbori, prvi posle 25 godina, na kojima je prvi put učestvovala dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju proglasila je pobedu navodeći da je osvojila 70 odsto mesta u parlamentu, javile su svetske agencije.

„Osvojili smo više od 70 odsto poslaničkih mandata, ali izborna komisija još nije saopštila rezultate“, navela je stranka dok je Aung San Su Či rekla da „još nije došao trenutak za slavlje“ pre objavljivanja rezultata.

Predsednik Mjanmara Tein Sein izjavio je u da će njegova vlada i vojska poštovati rezutate parlamentarnih izbora.

Vojska je 1990. godine odbila da prizna rezultate izbora, na kojima je ubedljivo pobedila stranka Aung San Su Či. Vojna hunta je tako nastavila da vlada zemljom, na čije čelo je došla državnim udarom 1962. godine.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, vojska je 2010. raspisala izbore, koje je partija Aung San Su Či bojkotovala, zbog čega je pobedila Unija solidarnosti i razvoja, sastavljena uglavnom od bivših vojnih zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.