Strašan rat: Prekid borbi za Mosul, ogroman broja žrtava

Iračke vladine snage obustavile su danas borbu za ponovno zauzimanje zapadnog Mosula od tzv. Islamske države zbog visoke stope civilnih žrtava, saopštio je portparol bezbednosnih snaga te zemlje.

Stanovnici koji beže iz oblasti pod opsadom navode da su vazdušni napadi vladinih snaga i koalicije, koju predvodi SAD demolirali građevine i usmrtili ogroman broj civila, prenosi Rojters.

Stanovnici su objasnili da su pobunjenici takođe koristili civile kao ljudski štit i pucali su na njih dok su oni pokušavali da pobegnu iz oblasti pod kontrolom ID.

U Ofanzivi za proteravanje ID iz Mosula koju SAD podržavaju i koja traje već šest meseci, zauzet je veći deo grada, čitava istočna strana i polovina zapadne strane je pod kontrolom Iraka.

„Skorašnja visoka stopa smrtnosti civila u Starom gradu primorala nas je da zaustavimo operacije i napravimo reviziju planova. Vreme je da napravimo nove planove i taktike ofanzive. Neće biti borbenih operacija“, rekao je portparol Federalne policije.

Lokalni zvaničnici i stanovnici saopštili su u četvrtak da je na desetine osoba ostalo zakopano u ruševinama zgrada nakon niza vazdušnih napada usmerenih protiv ID i ogromne eksplozije koja je nakon toga usledila, a tela se još izvlače iz ruševina.

Koalicija koju podržavaju SAD saopštila je da se ti navodi istražuju.

Kako prenosi agencija, prema saopštenju vojske, buduće operacije izvodiće kopnene trupe koje su specijalno obučene za borbu u gradu.

„Naše herojske snage odane su pravilima koja za primat imaju zaštitu civila“, navodi se u saopštenju.

Rešenje bi moglo da leži u promeni taktike. Vojska Iraka procenjuje da li da otvori još jedan front i izoluje stari deo grada, gde ekstremisti pružaju snažan otpor, saopštio je General vojske SAD DŽon Ričardson.

Kako se navodi, izbegli stanovnici su opsali užasne uslove života u gradu, navodeći da nema vode i struje i da ne stiže ni hrana.

Agencije za humanitarnu pomoć saopštile su da je oko 600.000 civila ostalo u zapadnom delu Mosula.

Iračka Opservatorija za ljudska prava sapštila je da je skoro 700 civila je ubijeno u sukobima od kako je započela borba za Mosul 19. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.