Struje u Atlantskom okeanu najavljuju VELIKE vremenske promene

Sistem struja u Atlantskom okeanu koje su glavna pogonska snaga klime na severnoj hemisferi mogao bi da oslabi do te mere da bi uskoro moglo doći do velikih promena u vremenskim uslovima, rezultati su naučnog istraživanja.

Severnoatlantska meridijalna cirkulacija (AMOC) je veliki sistem okeanskih struja, uključujući Golfsku koja prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema severu Atlantika.

S obzirom na to da se atmosfera zagreva zbog porasta emisije gasova staklene bašte, ispod površine okeana zadržava se više toplote i potencijalni kolaps sistema mogao bi imati ozbiljne posledice na vremenske sisteme u svetu, prenosi portal Indeks.

Krucijalna razlika
Klimatski modeli su pokazali da je AMOC najslabiji u više od 1.000 godina. Međutim, nije poznato je li došlo do slabljenja zbog promene u cirkulaciji ili zbog manjka stabilnosti.

Studija, objavljena u časopisu „Nejčer klajmat čejndž“, pokazuje da se radi o krucijalnoj razlici.

„Gubitak dinamičke stabilnosti ukazivao bi da se AMOC približio kritičnom pragu iza kog bi moglo doći do značajnog i u praksi verovatno nepovratnog prelaza u slabiji mod rada“, rekao je autor studije Miklas Boers s Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime.

Analizirajući modele temperature i saliniteta površine Atlantskog okeana, studija kaže da bi se slabljenje AMOC-a u prošlom veku moglo povezati s gubitkom stabilnosti.

Približavamo se kritičnom pragu
„Rezultati podupiru procenu da opadanje AMOC-a nije samo fluktuacija ili linearni odgovor na rastuće temperature, nego verovatno znači približavanje kritičnog praga iza kog bi se sistem cirkulacije mogao urušiti“, rekao je Boers.

Kad bi se AMOC srušio, pojačalo bi se hlađenje severne hemisfere, podigao bi se nivo Atlantskog okeana, povećale ukupne oborine iznad Evrope i Severne Amerike i došlo bi do pomeranja monsuna na Južnu Ameriku i Afriku, objavila je britanska meteorološka služba Met ofis.
Drugi klimatski modeli predviđaju da će AMOC oslabiti tokom nadolazećeg veka, no da nije izvestan kolaps pre 2100. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.