U trendu

Studentski protesti u Albaniji nastavljaju se kroz noć

TIRANA – Nakon što su albanskoj vladi postavili ultimatum, više hiljada albanskih studenata koji su danas protestovali protiv visokih školarina, podelilo se u tri grupe i najavilo da će protesti trajati celu noć.

Ultimatum je istekao u 16:00 sati, a jedna grupa studenata ostala je ispred Ministarstva prosvete u Tirani, dok su druge dve zauzele jednu raskrsnicu i prostor ispred vladine zgrade, prenosi AP.

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od studenata da mirno protestuju, poručivši im da „izgrade most komunikacije sa vladom“.

Rama je optužio opoziciju da je nagovorila studente da odbiju dijalog.

Studenti su se ranije danas okupili ispred Ministarstva prosvete u Tirani noseći postere, pri čemu duvaju u vuvuzele i uzvikuju „Smanjite cene“, prenosi AP.

Njima su se u protestima pridružili studenti iz drugih gradova i srednjih škola u Tirani.

Studenti već drugi dan protestuju tražeći smanjenje školarina na polovinu, udvostručavanje budžeta za obrazovanje i veće prisustvo studenta u fakultetskim odborima koji donose odluke.

Potpredsednica albanske vlade Senida Mesi saopštila je u ponedeljak da je vlada pripremila paket rešenja za najhitnija pitanja koja se tiču studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar