U trendu

Stvari koje američki predsednik ne sme da radi bez obezbeđenja

Iako se mnogima čini da je život američkog predsednika idealan, mnoge stvari koje su drugim ljudima svakodnevnica, predsedniku SAD-a mogu postati ogroman organizacioni problem.

1. Telefonski razgovori sa prijateljima

Obezbeđenje i Tajna služba SAD-a prate svaki potez predsednika ove države pa tako i razgovore koje obavlja prvi čovek SAD-a. Ukoliko želi da razgovara sa prijateljima, predsednik to može da uradi jedino preko linija koje obezbeđuje Tajna služba. Svi drugi razgovori su zabranjeni zbog mogućeg prisluškivanja.

2. Odlazak u bioskop

Odlazak u bioskop ili pozorište, aktivnosti su koje su većini normalna stvar. Ipak, zbog posebnih protokola, Bela kuća ne preporučuje ovu aktivnost. Ukoliko predsednik SAD-a poželi da gleda neki film, to će mu se jednostavno obezbediti unutar kancelarije i neće imati potrebu da odlazi van prostora Kuće.

3. Odlazak na večeru

U suštini, ova opcija je moguća međutim pre samog odlaska Tajna služba mora da napravi plan obezbeđivanja restorana u kojem predsednik želi da jede. Takođe, ono što može predstavljati problem jeste hrana koju bi prema pravilima prvo trebalo da proveri stručna osoba kako bi bili sigurni da je jelo bezbedno za predsednika.

4. Vožnja automobilom

Američkom predsedniku zabranjeno je da se vozi sam i za njegov prevoz zaduženi su ljudi koji su prošli kroz zahtevnu obuku i testirani su na mnoge nepredviđene situacije koje se mogu dogoditi u vožnji. Predsednik se prevozi u blindiranom autu koje se popularno naziva „Zver“, a koje je u potpunosti prilagođeno potrebama Bele kuće.

5. Vožnja komercijalnim avionskim letovima

Ukoliko bi predsednik želeo da putovanje iz nekog razloga provede na komercijalnom letu, Tajna služba to ne bi dozvolila. S obzirom da je za potrebe prvog čoveka SAD-a obezbeđena popularna „Air Force One“ linija, ovo i nije toliko veliki problem za predsednika i njegovu porodicu.

6. Prisustvo događajima u kojima učestvuju njihova deca

Iako je san svakog roditelja da prisustvuje sportskom ili drugom događaju u kojem učestvuje i njegovo dete, za američkog predsednika ovaj vid zabave nikako ne može proći bez detaljnog plana obezbeđenja događaja. Zbog ovih razloga, deca američkog predsednika pohađaju školu u Beloj kući jer bi organizacija i obezbjeđenje „obične“ škole zahtevalo mnogo finansijskih i ljudskih resursa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar