U trendu

Sud BiH odbio zahteve Komšića i Džaferovića o oceni ustavnosti Šmitovih odredbi

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je danas zahtev Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojim je tražena ocena ustavnosti odredaba Ustava FBiH i Zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Kako se navodi na sajtu Ustavnog suda BiH, taj sud je utvrdio da su amandmani i izmene Izbornog zakona u skladu sa Ustavom BiH i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je odluku o izmeni Izbornog zakona BiH u izbornom danu, 2. oktobra 2022. godine.
Kako navodi Klix.ba, ova odluka izazvala je brojne reakcije probosanskih stranaka koje su ocenile da se ovim ide direktno u korist HDZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.