U trendu

Sud: Bivši advokat Bele kuće Mekgan mora da svedoči

VAŠINGTON – Bivši pravni savetnik Bele kuće Donald Mekgan mora da se odazove na obavezujući poziv Predstavničkog doma da svedoči u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, presudila je sudija federalnog suda u Vašingtonu, odbacujući tvrdnje administracije o imunitetu zvaničnika.

Sudija Ketandži Braun Džekson saopštila je da „niko nije iznad zakona“ i da predsednik „nema ovlašćenja“ da spreči Mekgana ili druge aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće da svedoče.

Ona je dodala da „predsednici nisu kraljevi“, preneo je Glas Amerike.

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je danas da se odloži izvršenje presude dok se ne donese odluka o žalbi.

Administracija ne samo što sprečava zvaničnike da svedoče u Kongresu, već odbija da istražiteljima preda dokumenta o nizu tema, pozivajući se na imunitet.

Predsednik Tramp je na Tviter nalogu napisao da bi voleo da „pusti visoke zvaničnike“ da svedoče, ali je dodao: Reč je o demokratskoj prevari koja ne ide nigde, ali budući predsednici ne bi trebalo da budu kompromitovani na bilo koji način“.

Pozive da svedoče u istrazi, između ostalih, su odbili državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni.

Demokrate istražuju Trampa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i veruju da bi aktuelni i bivši zvaničnici Bele kuće mogli da pruže ključne dokaze u istrazi.

Mekgan je u oktobru 2018. godine podneo ostavku na položaj pravnog savetnika Beke kuće, a njegovo ime se često pominjalo u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

Prema izveštaju, Mekgan je rekao istražiteljima da je Tramp vršio pritisak na njega da otpusti Malera, a zatim je to demantovao.

Maler je u izveštaju naveo da Trampa ne može da oslobodi krivice kada je rec o optužbama za opstrukciju pravde i demokrate sada razmatraju mogućnost da istragom obuhvate i navodne Trampove pokušaje da otpusti specijalnog tužioca.

U središtu istrage o opozivu je telefonski razgovor američkog lidera sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom kojeg je Tramp tražio da Kijev istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Održana su i javna saslušanja tokom kojih su pojedini svedoci naveli da je Tramp uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini, sprovodenjem istrage o Bajdenovima.

Tramp tvrdi da nije uradio ništa pogrešno, a istragu o opozivu naziva prevarom i lovom na veštice.

Njegove republikanske pristalice ističu da predsednik nije uradio ništa što zavređuje da bude opozvan.

U međuvremenu, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, koji vodi istragu, Adam Šif naveo je u pismu članovima donjeg doma Kongresa da njegov odbor piše izveštaj o rezultatima istrage.

„Nastavićemo istragu i ne isključujemo mogućnosti dodatnih svedočenja i pretresa. Nećemo dozvoliti predsedniku ili drugima da to odugovlače mesecima po sudovima“, napisao je Šif.

Izveštaj će biti predat Odboru za pravosuđe, koji će verovatno utvrditi predlog za opoziv protiv Trampa.

Trampov opoziv bio bi gotovo siguran u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsednik verovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci.

Za Trampovu smenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.