U trendu

Sud EU: Moguća zabrana hidžaba, ali pod određenim uslovima

BRISEL – Kompanije mogu zabraniti muslimanskim radnicima da nose maramu pod određenim uslovima, saopštio je danas vrhovni sud Evropske unije u presudi donetoj u sklopu dva slučaja koje su pokrenule žene u Nemačkoj, a koje su suspendovane sa posla zbog nošenja marame.

„Zabrana nošenja bilo kog vidljivog oblika izražavanja političkih, filozofskih ili verskih uverenja na radnom mestu može se opravdati potrebom poslodavca da pruži neutralnu sliku kupcima ili da spreči društvene sukobe“, saopštio je evropski sud, a prenosi agencija Rojters.

Međutim, to opravdanje mora odgovarati istinskoj potrebi poslodavca, dodaje se u presudi.

Pitanje hidžaba, tradicionalne marame koja se nosi oko glave i ramena, godinama izaziva kontroverze širom Evrope,

U slučajevima pokrenutim pred sudom, obe muslimanke – negovateljica u dečjem centru u Hamburgu i blagajnica u jednoj apoteci – nisu nosile marame kada su započinjale da rade na tim pozicijama, ali su to odlučile godinama kasnije po povratku sa roditeljskog odsustva.

Rečeno im je da to nije dozvoljeno, i da će biti suspendovane ili stavljene na drugo radno mesto ako se ponovo pojave sa hidžabom.

U oba slučaja će sada na nacionalnim sudovima biti konačna odluka da li je bilo diskriminacije.

Sud EU je već presudio 2017. godine da kompanije mogu zabraniti nošenje islamskih marama i drugih vidljivih verskih simbola pod određenim uslovima.

Više od pet miliona muslimana živi u Nemačkoj, što ih čini najvećom tamošnjom verskom manjinskom grupom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar