U trendu

Sud: Le Pen može biti isključen iz članstva, ali ostaje počasni predsednik

Francuski sud podržao je danas odluku predsednice Nacionalnog fronta Marin Le Pen da iz članstva te ekstremno desničarske partije isključi svog oca i osnivača partije Žan-Marija Le Pena, ali je naveo da „može da ostane“ počasni predsednik.

Sud je, u skladu s tim, naredio Nacionalnom frontu da poziva Le Pena na sve sastanke na kojima ima pravo da prisustvuje kao počasni predsednik.

„Nema zakonskih odredbi koje preciziraju da počasni predsednik mora da bude član Nacionalnog fronta“, saopštile su sudije.

Nacionalni front je 88-godišnjeg Le Pena, koji je osnovao partiju 1972, izbacila prošle godine zbog antisemitskog stava i kontroverznih komentara, medju kojima je izjava da su nacističke gasne komore samo „detalj“ u istoriji Drugog svetskog rata.

Marin Le Pen se od preuzimanja vodjstva u stranci 2011. godine distancirala od ekstremnih stavova svog oca.

Žan-Mari Le Pen je rekao da je njegovo izbacivanje iz stranke predstavljalo kršenje partijskih propisa i tražio je odštetu od dva miliona evra zbog pretrpljene patnje.

Nacionalni front je sve popularniji od 2012. godine. Marin Le Pen ranije je najavila da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.