U trendu

Sud odbacio Trampovu tužbu u Pensilvaniji

Američki federalni sud odbacio je danas tužbu predsednika SAD Donalda Trampa kojom je pokušao da ospori pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na izborima u saveznoj državi Pensilvanija.

Sud je odlučio da zvaničnici Pensilvanije mogu da overe rezultate predsedničkih izbora u toj saveznoj državi prema kojima je Bajden na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa više od 80.000 glasova razlike.

Ta odluka federalnog sudije Metjua Brena predstavlja još jedan udarac za Trampov izborni štab koji pokušava da poništi rezultate izbora, navodi Glas Amerike.

Bren je odbacio zahtev Trampovih predstavnika da proces potvrde rezultata bude zaustavljen, čime je srušena nada dosadašnjeg predsednika da će poništiti rezultate predsedničkih izbora.

Sudija je naveo da je Trampov izborni štab predstavio „nategnute pravne argumente bez osnova i spekulativne optužbe koje nisu potkrepljene dokazima“.

Tramp je tvrdio da je garancija jednake zaštite pred zakonom, koja proističe iz američkog Ustava, bila prekršena kada su okruzi u Pensilvaniji zauzeli različite principe obraćanja biračima pre izbora, kako bi ih obavestili o tehničkim problemima sa njihovim listićima poslatim poštom.

Državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar i sedam okruga u kojima je Bajden dobio većinu glasova, a protiv kojih je Trampov štab podneo tužbu, naveli su pred sudom da je suviše ekstreman predlog šefa Bele kuće da milioni glasova budu odbačeni zbog navoda o izolovanim slučajevima, posebno nakon što je većina glasova izbrojana, dodaje Glas Amerike.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro, demokrata, ubrzo posle presude napisao je na Tviteru napisao da je „još jedna (tužba) propala“.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski.

Vodeći američki mediji su 7. novembra proglasili Bajdena pobednikom izbora, nakon što su objavili da je kandidat demokrata „skupio“ neophodnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Medjutim, Tramp od tada odbija da prizna poraz, optužuje demokrate za kradju izbora i pokušava da ospori rezultate pred sudovima ključnih saveznih država.

I da je uspeo da preokrene rezultat u Pensilvaniji, koja nosi 20 elektora, Trampu to ne bi bilo dovoljno za pobedu na izborima pošto je on, prema projekcijama medija, „osvojio“ 232 elektora, a Bajden 306.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar