U trendu

Sud: Tužilaštvu treba više od šest godina da iznese dokaze protiv bivših vođa OVK

HAG – Sudija u postupku protiv bivših vođa takozvane OVK zatražio je od Specijalnog tužilaštva i timova odbrane da smanje vreme za izvođenje dokaza i ispitivanje svedoka, kako se vreme za početak suđenja približava.

Početak suđenja bivšim vođama tzv OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju zakazano je za 3. april.

Specijalizovana veća u Hagu ih optužuju za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, preneo je „Reporteri“.

Prema rečima sudije, ako se osloni na kalkulacije koje je iznelo Specijalno tužilaštvo, onda će izgleda biti potrebno 6,5 godina da tužilaštvo izvede dokaze i sasluša svedoke, što je, kako je ocenio, preterano.

Samo za prvih 12 svedoka, ukoliko tužilaštvo postupi po iznetim računicama, ispitivanja će potrajati do januara sledeće godine.

Sudija je rekao da bi za izvođenje 312 svedoka, što je 46 svedoka godišnje, potrebno 6,5 godina za okončaje postupka.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da radi na preispitivanju vremenskog okvira, uključujući eliminaciju pojedinih svedoka.

Odbrana bivših vođa tzv. OVK saopštila je i da se usaglašava da, ukoliko se svedoci optužbe pozovu samo na jednog od optuženih, ostali timovi odbrane ga neće ispitivati.

Tačijeva odbrana je saopštila da se vremenske procene koje se iznose za svedoke odbrane mogu smanjiti, jer su iznete procene vremena maksimalne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.