U trendu

Sud u Strazburu ponovo osudio Tursku zbog kršenja slobode izražavanja

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je danas Tursku u dva slučaja zbog kršenja slobode izražavanja jedne novinarke i jedne poslanice.

Sudije su u prvom slučaju jednoglasno, a u drugom slučaju većinom glasova presudile da je Turska prekršila član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji štiti slobodu izražavanja.

U prvom slučaju je reč o poznatoj turskoj novinarki Banu Guven kojoj je privremeno zabranjeno „objavljivanje (svim sredstvima komunikacije) informacija o parlamentarnoj istrazi četvorice bivših ministara zbog optužbi za korupciju“ iz 2013. godine.

Sud u Strazburu je ocenio da je ta zabrana imala velike posledice u ostvarivanju prava novinarke na slobodu izražavanja o aktuelnoj temi i naložio Turskoj da isplati 1.500 evra za troškove novinarke, koja nije podnela zahtev za odštetu.

Banu Guven je 2013. bila politička komentatorka i voditeljka na nacionalnoj televiziji IMC-TV. U jesen 2016. godine taj kanal, koji je branio prava kurdske manjine, zatvoren je u programu uživo tokom vanrednog stanja nakon neuspelog puča u julu iste godine.

U drugom slučaju, Turskoj je naloženo da isplati 5.000 evra za nematerijalnu štetu i 4.000 evra za troškove poslanici prokurdske stranke HDP Filiz Kerestecioglu Demiru kojoj je 2016. ukinut poslanički imunitet u okviru reforme ustava. Protiv nje se i dalje vodi krivični postupak u Turskoj zbog učešća u februaru 2016. godine na političkom sastanku na kojem su se navodno čule parole koje policija smatra „provokativnim“.

Ta reforma ustava „imala je za cilj da ograniči politički diskurs parlamentaraca“ u kontekstu „borbe protiv terorizma“, saopštio je ECHR.

ECHR redovno osudjuje Tursku zbog kršenja ljudskih prava, posebno nakon pokušaja puča u julu 2016. godine, posle kojeg su u toj zemlji usledile velike čistke u vojsci, pravosudju, medijima i nevladinim organizacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.