U trendu

Sud u Turskoj osudio novinara na zatvorsku kaznu po zakonu o dezinformacijama

ANKARA – Sud u Turskoj osudio je danas na 10 meseci zatvora novinara Sinana Ajgula zbog širenja dezinformacija, što je prva presuda doneta po novom zakonu koji su kritičari ocenili kao meru koja ugrožava slobodu govora.

Odluka suda dolazi četiri meseca nakon što je u turskom parlamentu usvojen „zakon o dezinformacijama“ za koji predsednik Redžep Tajip Erdogan i vladajuća AK partija tvrde da štiti javnost od širenja lažnih informacija i obmana, prenosi Rojters.

Sinan Ajgul, novinar u provinciji Bitlis u istočnoj Turskoj, priveden je početkom decembra nakon što je na svom Tviter nalogu objavio da je 14-godišnja devojčica navodno bila seksualno zlostavljana od grupe muškaraca u kojoj je bilo i pripadnika policije i vojske.

Iako je Ajgul odmah povukao svoje Tviter objave i izvinio se što ih je napisao, a nije potvrdio njihovu tačnost informacija kod nadležnih, kasnije je uhapšen i u pritvoru je proveo 10 dana.

Na današnjem prvom ročištu lokalni sud je izrekao Ajgulu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 meseci uz obrazloženje da je novinar širirio dezinformacije koje su mogle da izazovu strah i paniku u javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.