U trendu

Sudan: General Burhan ukinuo vanredno stanje

KARTUM – Sudanski general Abdel Fatah al Burhan izdao je danas dekret o ukidanju vanrednog stanja koje je uveo nakon što je preuzeo kontrolu nad tom zemljom vojnim udarom 25. oktobra prošle godine.

Prelazni suvereni savet je u saopštenju naveo da je odluka doneta kako bi se stvorila prava atmosfera za „plodonosan i smislen dijalog kojim se postiže stabilnost tokom prelaznog perioda“, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti i odbrane preporučio je ranije danas ukidanje vanrednog stanja i puštanje na slobodu svih pritvorenika koji su uhapšeni za vreme njegovog trajanja.

Izaslanik UN za Sudan Volker Pertes osudio je ranije danas ubistvo dve osobe u nasilnom obračunu snaga bezbednosti sa prodemokratskim demonstrantima koji su još jednom izašli na ulice glavnog grada da osude oktobarski vojni puč, navodi britanska agencija.

Stotine ljudi demonstriralo je u subotu u Kartumu, gde su snage bezbednosti nasilno intervenisale i jurile demonstrante po ulicama, tvrde aktivisti, prenosi AP.

Dvojica demonstranata su ubijena tokom protesta u kvartu Kalakla u Kartumu.

Jednog su ubile snage bezbednosti, a drugi se ugušio od suzavca, saopšteno je iz Sudanskog komiteta lekara, organizacije koja je deo prodemokratskog pokreta u toj zemlji.

Pertes je pozvao vojne vlasti da ukinu vanredno stanje uvedeno posle puča 25. oktobra i pronađu „mirni izlaz iz trenutne krize“.

Sudan je upao u vrtlog nemira otkako je vojska preuzela vlast i tako zaustavila kratkotrajnu tranziciju ka demokratiji nakon tri decenije represivne vladavine bivšeg moćnika Omara al-Bašira.

Al-Bašira i njegovu vladu koju su podržavali islamisti uklonila je vojska tokom narodne pobune u aprilu 2019. godine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar