U trendu

Sudan od Etiopije preuzeo kontrolu nad spornom terititorijom

KARTUM – Sudan je preuzeo kontrolu nad većim delom teritorije nakon što je optužio Etiopiju da pokušava da zauzme oblast u blizini granice između dve zemlje, prenosi Rojters.

Verujemo da je dijalog rešenje za svaki problem, ali će vojska Sudana vršiti svoju dužnost kako bi povratila našu teritoriju, rekao je za Rojters ministar za informisanje Faisal Salih.

On je potvrdio da je vojska trenutno povratila kontrolu nad 60 do 70 odsto tog dela sudanske teritorije, kao i da su se sukobi smanjili u poslednja dva dana.

Snage koje su vršile napade ne pripadaju miliciji, već je reč o regularnim snagama, tvrdi Salih.

Tenzije u pograničnom delu između Sudana i Etiopije razbuktale su se otkako je u etiopskom regionu Tigraj na severu zemlje izbio konflikt početkom novembra i otkako je na istok Sudana pristiglo preko 50.000 izbeglica, uglavnom iz ove oblasti.

Sukob između dve strane odnosi se na poljoprivredno zemljište koje se nalazi u Sudanu, a koje već dugo vremena naseljavaju zemljoradnici iz Etiopije.

U toku proteklih nekoliko nedelja došlo je do oružanih sukoba između sudanskih i etiopskih snaga, a strane se međusobno optužuju da postičku nasilje.

Dve zemlje su ove nedelje u Kartumu održale razgovore po pitanju trenutne situacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.