U trendu

Sudan: Ostavka premijera Hamdoka, politička kriza sve dublja

KARTUM – Sudanski premijer Abdala Hamdok podneo je u nedelju ostavku posle neuspeha da formira vladu prema dogovoru sa vođama vojnog udara.

Ostavka Hamdoka usledila je u jeku političkog zastoja i rasprostranjenih protesta protiv vojne hunte koja je izvršila puč i poremetila krhku tranziciju zemlje ka demokratiji, javlja Rojters.

Oktobarskim vojnim udarom poništeni su planovi da Sudan izvrši demokratsku tranziciju nakon narodnog ustanka i svrgavanja dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlasti u aprilu 2019, podseća se u izveštaju AP.

Sudanske snage bezbednosti su juče, pre Hamdokove ostavke, nasilno rasterale demonstrante protiv vojnog režima i naknadnog sporazuma kojim je premijer Hamdok vraćen na položaj.

Tokom jučerašnjih protesta protiv vojne hunte sudanske snage bezbednosti usmrtile su dve osobe, a od kako je 25. oktobra izvršen vojni puč u protestima je poginulo ukupno 56 ljudi, saopšteno je iz Centralnog komiteta sudanskih lekara.

Komitet je saopštio da je prva žrtva mladić koji je imao tek dvadesetak godina, da je preminuo od povreda glave u prestonici Kartumu, kao i da je drugi demonstrant podlegao povredama nakon ranjavanja u grudi iz vatrenog oružja u Omdurmanu, preneo je ranije Rojters.

Juče su 12. put održanli veliki protesti širom Sudana, a snage bezbednosti su u Kartumu ispaljivale suzavac na demonstrante koji su marširali ka predsedničkoj palati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.