U trendu

Sudan potpisao sporazum sa Izraelom uz posredovanje SAD

KARTUM – Sudan je danas bez pompe potpisao Sporazum Abraham, jedan od sporazuma uz posredovanje SAD koji su doprineli poboljšanju odnosa Izraela i nekoliko arapskih država.

Dok su Sudan i Izrael najavili normalizaciju udnosa u oktobru, vlada u Kartumu je najavila da će konačnu odluku doneti prelazni parlament, koji tek treba da bude formiran, prenosi Rojters.

Visoki američki zvaničnici rekli su za Rojters u oktobru da se očekuje da će ceremonija potpisivanja biti održana u Beloj kući. Nešto više od dva meseca kasnije sporazume su u sredu u Kartumu bez velike pompe potpisali ministar pravde Nasredin Abdelbari i gostujući američki ministar finansija Stiv Mnučin.

Kao deo početnog sporazuma u oktobru, američki predsednik Donald Tramp rekao je da će skinuti Sudan sa liste američke vlade zemalja koje promovišu terorizam, što je i učinjeno prošlog meseca.

„Sudansko potpisivanje Abrahamovog sporazuma važan je korak u unapređivanju sporazuma o regionalnoj normalizaciji na Bliskom istoku“, rekla je izraelska ministarka spoljnih poslova Gabi Aškenazi u tvitu.

UAE, Bahrein i Maroko već su potpisali sporazume, ocenjujući perspektivu neposrednijih ekonomskih i diplomatskih veza sa Izraelom kao revolucionarnu.

Američki zvaničnici kažu da se nadaju da će ohrabriti Palestinsku upravu da se vrati pregovorima sa Izraelom, ali Palestinci kažu da ne može biti rešenja osnovnog izraelsko-palestinskog sukoba bez njihove umešanosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.