U trendu

Sudan zaplenio oružje koje je stiglo iz Etiopije

KARTUM – Sudanske vlasti zaplenile su 72 kutije oružja koje su avionom stigle iz Etiopije i za koje sumnjaju da su bile namenjene za upotrebu u zločinima protiv države, javila je danas sudanska državna novinska agencija SUNA.

Pošiljku istražuje odbor čiji je zadatak bio da raspusti vladu bivšeg predsednika Omara al-Bašira, koji je svrgnut aprila 2019. godine nakon pobune naroda, preneo je Rojters.

Oružje je stiglo u Etiopiju iz Moskve u maju 2019. godine, utvrdio je komitet.

Za sada nije jasno ko je bio predviđeni primalac oružja, ali odbor nije isključio da je ono bilo namenjeno bivšim lojalistima vlade Bašira al Asada, koje sudanske vlasti optužuju da pokušavaju da potkopaju krhku tranziciju zemlje ka demokratiji, navodi SUNA.

Komitet je ukazao da postoje sumnje da je ovo oružje trebalo da bude korišćeno u zločinima protiv države, ometajući demokratsku tranziciju i sprečavajući njen prelazak u građansku državu, javila je SUNA.

Dina Mufti, portparol Ministarstva spoljnih poslova Etiopije, nije odmah odgovorio na zahtev da da komentar.

Napetost između Sudana i Etiopije je veoma velika zbog prelivanja sukoba u etiopskoj severnoj regiji Tigraj i izgradnje ogromne hidroelektrane na Plavom Nilu u Etiopiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar