U trendu

Sudanska vojska okončala pobunu bivših bezbednjaka

KARTUM – Sudanska vojska okončala je oružanu pobunu bivših bezbednosnih agenata i povratila kontrolu nad sedište obaveštajne službe u Kartumu.

Otpušteni pripadnici Nacionalne obaveštajne i bezbednosne službe (NIS S) bliski predsedniku Omaru al-Baširu koji je svrgnut u aprilu, prethodno su pucali iz zgrade protestujući nezadovoljni otpremninama.

Prema rečima očevidaca, građana i vojnih izvora, razmena vatre između vojske i bivših agenata trajala je satima. Pobunjenici su se predali posle pegovora.

Ovo je dosad najveći sukob između pripadnika stare garde i pristalica nove administracije, do kojeg dolazi usred reorganizacije bezbednosnog aparata Sudana tokom tranzicionog perioda.

Osim toga, bivši pripadnici bezbednosne službe takođe nezadovoljni otpremninama pucali su na dva mala naftna polja u Darfuru, rekao je izvor iz sudanske vlade za Rojters.

General Mohamed Hamdan Dagalo, komandant Snaga za brzu podršku, najmoćnije paravojne grupacije u Sudanu koja podržava novu vladu, rekao je da incident ne smatra pokušajem puča, ali da takve akcije neće biti tolerisane.

„Nećemo prihvatiti puč, nećemo prihvatiti nelegalnu promenu. Jedina promena može da dođe od sudanskog naroda“, rekao je Dagalo pre nego što su njegove trupe pomogle u gušenju pobune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.