U trendu

Sudanska vojska planira da evakuiše strane diplomate vojnim avionima

Vojska Sudana saopštila je danas da će diplomate SAD, Velike Britanije, Kine i Francuske biti evakuisane vojnim avionima jer se borbe dve vojske vode i oko glavnog sudanskog aerodroma.

Borbe u glavnom gradu Kartumu ušle su u drugu nedelju, a vode se između zvanične vojske i pobunjenika koje vodi Mohamed Hamdan Dagalo okupljenih u grupi pod nazivom Snage za brzu podršku (RSF).
Načelnik Generalštaba general Abdel Fatah Burhan razgovarao sa liderima više država koje su zahtevale bezbednu evakuaciju svojih državljana i diplomata iz Sudana i obećao da će ona uskoro početi.

Tokom sedmodnevnih borbi koje su brojne žitelje Kartuma naterale u bekstvo, poginulo je 413 ljudi, a ranjenih je 3.551, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Ta brojka uključuje devetoro poginule i 50-oro ranjene dece.

Pošto je glavni međunarodni aerodrom u Sudanu zatvoren, strane države pozvale su svoje građane u Kartumu da se sklone dok ne budu napravljeni planovi za evakuaciju.

Burhan je rekao da su diplomate iz Saudijske Arabije već evakuisane iz Port Sudana i da će i jordanske uskoro biti evakuisane na isti način.

SAD su juče saopštile da nemaju plan za evakuaciju oko 16.000 američkih državljana, koju koordinira vlada i nastavile su da pozivaju Amerikance u Sudanu da se sklone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.