U trendu

Sudanski premijer u Adis Abebi dogovorio sastanak regionalne grupe

Sudanski premijer Abdulah Hamdok izjavio je danas u Adis Abebi da je sa etiopskim kolegom Abijem Ahmedom postigao dogovor o hitnom održavanju sastanka Medjuvlavine uprave za razvoj (IGAD), regionalne organizacije sedam zemalja iz istočne Afrike koja će biti posvećena rešavanju krize u Tigraju.

Ahmed, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2019. godine, nedeljama se odupirao pritiscima medjunarodne zajednice, SAD i Afričke unije da posreduju u rešavanju krize Tigraju. 

„Poseta je omogućila plodne pregovore i dogovoreno je održavanje hitnog sastanka IGAD-a“, navodi se u saopštenju kabineta sudanskog premijera posle sastanka sa Ahmedom. 

Sudanski premijer je inače prvi strani lider koji je posetio Adis Abebu od početka sukoba u Tigraju. 

Medjuvladina uprava za razvoj (Intergovernmental Authority on Development, – IGAD) je regionalna organizacija formirana 1996. godine u kojoj se nalazi – Džibuti, Etiopija, Kenija, Somalija, Sudan, Južni Sudan i Uganda. 

Premijer Etiopije pokrenuo je 4. novembra vojnu ofanzivu protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF) koje upravljaju tim regionom. 

Tokom četiri nedelje sukoba, pošto je Ahmed nedavno proglasio pobedu, oko 50.000 ljudi je pobeglo u Sudan, dok je veliki broj raseljen unutar Tigraja. 

Tigrajci čine pet odsto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan uticaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama bezbednosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, posle čega je oslabila njihova moć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.