Suđenje vojniku zbog kovanja zavere za ubistvo političara

BERLIN – Nemačkom oficiru koji se predstavljao kao sirijski tražilac azila danas je počelo suđenje za kovanje zavere za ubistvo istaknutih političara.

Savezni tužioci su naveli da je okrivljeni, koji je zbog nemačkih pravila o poštovanju privatnosti identifikovan samo kao prvi potporučnik Franko A, postupio iz ekstremno desničarskih motiva, preneo je AP.

Pre suđenja u regionalnom sudu u Frankfurtu 32-godišnji optuženi negirao je da je planirao da izvrši bilo kakve napade.

Njegov advokat Moric Šmit-Frike tvrdio je da je njegov klijent žrtva kampanje blaćenja i negirao je da je imao ekstremno krajnjedesničarske sklonosti, navodeći kao dokaz njegovo interesovanje za pank muziku.

Franko A. je skrenuo pažnju vlasti na sebe nakon što je uhapšen u februaru 2017. godine dok je išao po pištolj koji je ostavio u toaletu na bečkom aerodromu.

On je oslobođen, ali su austrijske vlasti informisale o tome Nemačku, a kad se ispostavilo da se njegov otisak poklopio sa otiskom koji je dao da bi se registrovao kao azilant, istraga je pokrenuta.

Tužioci tvrde da su na meti optuženog bili tadašnji ministar pravde Hajko Mas i jevrejski šef antirasističke organizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.