U trendu

Suga: Vakcinacija sledeće nedelje, prvo zdravstveni radnici

TOKIO – Premijer Jošihide Suga najavio je da će Japan početi imunizaciju protiv KOVID-19 sledeće nedelje, a prvi će biti vakcinisani medicinski radnici koji su u najvećem riziku od oboljevanja.

„Uložićemo maksimalne napore kako bi bili spremni za sve,“ poručio je Suga na sastanku svoje stranke danas, gde je potvrdio termin za prve imunizacije, prenosi AP.

Premijer je pozvao na saradnju lekare, medicinske sestre i druge zdravstvene radnike kao i lokalne opštinske vlasti kako bi nesmetano sproveli planiranu masovnu vakcinaciju.
Agencija navodi da se očekuje da će komisija ministarstva zdravlja dati u narednih nekoliko dana odobrenje za Fajzerovu KOVID-19 vakcinu, od koje je Japan poručio 144 miliona doza.
Takođe su potpisani sporazumi sa britanskom AstraZenekom i američkom Modernom, u nabavci više od 310 miliona doza vakcina, što je dovoljno za celokupno stanovništvo zemlje.
Japanski zvaničnici izrazili su izvesnu zabrinutost zbog informacija o nesigurnosti snabdevanja vakcinama koje dolaze iz Evrope, pošto se imunizacija smatra ključnom za održavanje odloženih Olimpijskih igara u Tokiju ovog leta, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.