U trendu

Šuica: Imenovanje u EK priznanje hrvatskoj politici

BRISEL – Buduća članica Evropske komisije Dubravka Šuica izjavila je danas u Briselu da je njeno imenovanje za potpredsednicu izvršnoj tela EU veliko priznanje hrvatskoj politici i da ima „nešto iskustva i znanja“ za posao koji je očekuje.

Novoizabrana predsednica EK Ursula fon der Lajen objavila je ranije danas sastav i strukturu nove komisije u kojoj je Šuica potpredsednica za demokratiju i demografiju.

„Velika mi je čast što smo dobili potpredsedničko mesto. Hrvatska je ipak najmlađa članica EU i ovo je veliko priznanje hrvatskoj politici i našem premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio jedan od glavnih pregovarača i sigurno je puno uticao na dobijanje ovoga resora“, izjavila je Šuica novinarima, prenela je Hina.

Dosadašnja poslanica u Evropskom parlamentu dodala je da u oblasti kojom će se baviti u komisiji „ima nešto iskustva i znanja“ i da je upoznata s problemima koje će biti potrebno rešavati.

Među njima je i organizacija Konferencije o budućnosti Evrope koja bi trebalo da počne 2020. i traje dve godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija, a cilj joj je da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

„To uključuje rasprave s građanima, dijaloge koje smo i do sada imali. Potrebno je slušati šta građani hoće, jer oni ponekad osećaju da su udaljeni od Evropske unije. Ono što se od mene očekuje jeste da budem najizraženija u srednjoj i istočnoj Evropi, gde su ponekad demokratske vrednosti poljuljane“, rekla je Šuica.

Što se demografije tiče, kaže da puno zemalja EU ima problema s tim, među njima i Hrvatska.

„Želimo ući u suštinu problema, pokušati pomoći zašto dolazi do odliva mozgova, zašto mladi ljudi odlaze i pokušati da taj problem horizontalno rešavamo. Na početku treba snimiti stanje, a onda delovati“, rekla je ona.

(Tanjug)

Napišite komentar