U trendu

Sukob izraelske policije i Palestinaca na svetilištu u Jerusalimu

Palestinski vernici sukobili su se danas s izraelskim policajcima na Brdu hrama u Jerusalimu pred očekivani dolazak stotina Jevreja povodom dana posta i žalosti zbog rušenja dva drevna jevrejska hrama koja su se tamo nalazila.

Brdo hrama je najsvetije mesto u judaizmu i tamo se sada nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, pa ga muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

To je često poprište sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Izraelski javni servis Kan je javio da su se desetine muslimanskih vernika zabarikadirale na svetilištu pred dolazak jevrejskih vernika i da je tada stigla izraelska policija i rasterivala ih gumenim mecima.

Drugi izraelski mediji javljaju da su Palestinci bacali kamenice, a da su sveštenici pozvali vernike da dodju na svetilište povodom islamskog praznika kojim se obeležava kraj godišnjeg hodočašća u Meku.

Izveštaja o hapšenju i mogućim povredama nije odmah bilo.

Sukobi su izbili dan posle izveštaja da Izrael odnedavno dopušta da je Jevreji mole na Brdu hrama, što predstavlja kršenje statusa kvo koji je na snazi otkako je jevrejska država osvojila istočni Jerusalim od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Jevrejima je na osnovu statusa kvo dozvoljeno da posećuju Brdo hrama uz brojna ograničenja, ali ne i da se tamo mole, a Jordan kao zaštitinik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu upravlja svetilištem.

Neredi i sukobi u Jerusalimu zbog restrikcija uvedenih tokom muslimanskog meseca posta Ramazana i pretnje iseljavanjem palestinskih porodica iz arapskog kvarta u tom gradu prethodili su 11-dnevnom ratu u maju izmedju izraelske vojske i Hamasa, vladajućem u pojasu Gaze.

Gotovo 260 Palestinaca poginulo je u tom ratu, a na izraelskoj strani je bilo 13 žrtava.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.