Sukob Poljske i SAD oko obnavljanja licence TVN24

VARŠAVA – Buduće američke investicije u Poljskoj mogle bi biti ugrožene ako ta zemlja ne obnovi licencu 24-časovnom informativnom kanalu TVN24, izjavio je danas savetnik američkog Stejt departmenta Derek Kolet, pozivajući se na potencijalne nove poljske zakone protiv vlasništva američke medijske kompanije Diskaveri Ink.

Televizija je u procesu obnavljanja licence, ali vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) planira izmene zakona koje bi mogle primorati Diskaveri na prodaju većinskog udela, preneo je Rojters.

Nacionalni radiodifuzni savet (KRRiT) glasao je danas da se TVN24 obnovi dozvola koja ističe 26. septembra, ali rezultati nisu konačni.

„Ovo je vrlo značajna američka investicija ovde u Poljskoj. I možda će doći do negativnih efekata, ako se licenca ne obnovi, za buduće američke investicije …“, rekao je Kolet u intervjuu TVN24.

On je dodao da je to pitanje pokrenuo tokom sastanaka sa poljskim zvaničnicima.

TVN, čija se vrednost procenjuje na preko milijardu dolara, najveća je američka investicija u Poljskoj.

U julu su poslanici PiS podneli parlamentu amandmane na Zakon o radiodifuziji kako bi ograničili kompanije izvan Evropskog ekonomskog prostora da kontrolišu poljske radio i televizijske stanice.

Predložene promene podstakle su napetost između Poljske i SAD i izazvale nove kritike poljskih opozicionih grupa da PiS želi da ograniči slobodu medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.