U trendu

Sukob sa Trampom izbacio Džona Luisa na vrh lista čitanosti

Knjige Džona Luisa, legendarnog borca protiv rasne segregacije u SAD i saborca Martina Lutera Kinga, od pre neki dan ekspresno su postale najtraženije štivo u toj zemlji, barem prema podacima „Amazona”, prenosi „Gardijan”.

Krivac za toliku iznenadnu popularnost ovog Afroamerikanca, inače kongresmena Demokratske stranke, jeste njegov verbalni okršaj sa Donaldom Trampom, do kojeg je došlo pred predsedničku inauguraciju.

Luis, poznat najpre po biografskom trotomnom delu „Marš”, koje opisuje mukotrpnu borbu američkih Afroamerikanaca za jednak položaj u društvu, Trampov legitimitet stavio je pod znak pitanja na En-Bi-Siju, dodavši da nema nameru da prisustvuje svečanosti povodom imenovanja jer veruje kako su Rusi pomogli da se upropasti kandidatura Hilari Klinton.

Ova izjava ne čudi mnogo, ako se u obzir uzme činjenica da je Luis bio jedan od glasnih zagovornika Klintonove, koji je nastupao i na stranačkim skupovima. Izabrani prvi čovek Amerike, u svom prepoznatljivom maniru, odgovorio je Luisu na Tviteru.

„Kongresmen Luis samo priča, a nema rezultate. Bolje bi mu bilo da se pozabavi stanjem u svom okrugu, koje je katastrofalno i koji se raspada. Da se fokusira na porast zločina, čime je inficirana unutrašnjost SAD. Potrebna mi je svaka pomoć koju mogu da dobijem”, poručio je Tramp.

U roku od nekoliko sati od ovog „tvita” Luis izbija na vrh lista kada je pretraga knjiga u pitanju – pomenuti „Marš”, inače prvi strip-roman koji je dobio Nacionalnu nagradu u Americi za najbolju knjigu 2016, skočio je sa 45. ravno na prvo mesto, dok su se ostale dve knjige našle na drugom, odnosno 175. mestu.

Korisnici Tvitera priskočili su u odbranu Luisu, čoveku o kojem se u SAD manje-više sve zna, i čija je borba za ljudska prava nešto što se pamti i poštuje, posebno njegovo učešće u planiranju i sprovođenju poznatog studentskog marša na Vašington, 1963.

I njegove izjave, koje je davao nebrojeno puta tokom dugog i aktivnog života, obeležile su ga kao humanistu i čoveka koji reaguje na nepravdu: „Kada uočite da nešto nije u redu, nije pošteno, nije pravedno, morate nešto da uradite po tom pitanju. Poručujem mladim ljudima danas da protestuju ali mirno, bilo da žive u Njujorku ili na Floridi, uradite nešto kad vidite nepravdu”, zabeleženo je da je rekao 2013, govoreći za medije nakon izlaska iz štampe jednog od njegovih dela. Određeni broj političara i kongresmena, dajući podršku Luisu, najavili su da takođe neće učestvovati na inauguracionoj ceremoniji.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.