U trendu

Sukobi desnicara i levicara u Portlandu

PORTLAND – Protesti desničarskih i levičarskih grupa u američkom gradu Portlandu u nedelju su se pretvorili u nasilne, jer su se suprotstavljene strane sukobile, a najmanje jedan čovek je uhapšen zbog pucnjave iz vatrenog oružja na demonstrante.

Niko nije povređen u razmeni vatre, a do nedelje uveče nije bilo reči o bilo kakvim povredama u brojnim drugim okršajima u kojima su se suprotstavljene strane sukobile, razbijajući tom prilikom i prozore na automobilima.

Načelnik policije Čak Louel je na konferenciji za novinare rekao da policajci neće nužno intervenisati kako bi prekinuli tuče među grupama, ali je poručio da „samo zato što se ne hapse na licu mesta, ne znači da ljudi neće biti optuženi za krivična dela“, prenosi agencija AP.

Portland je od prošle godine postao “magnet” za sukobe između političkih ekstremista.

Jučerašnji prostesti održani su na godišnjicu jednog sukoba koji se pretvorio u nasilan između desničarske i levičarske grupe u centru Portlanda, a koji je tada održan u okviru niza uličnih demonstracija nakon ubistva crnca DŽordža Flojda 25. maja prošle godine od strane jednog policajca iz Mineapolisa.

Ti sukobi su rezultirali ubistvom desničarskog demonstranta, 39-godišnjeg Arona Danijelsona, 29. avgusta prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.