U trendu

Sukobi na protestima u Bagdadu, ima poginulih i povređenih

BAGDAD – Najmanje jedna osoba je poginula, a više njih je povređeno danas kada je iračka policija pucala na demonstrante na bagdadskom trgu Tahrir.

Snage bezbednosti koristile su bojevu municiju kako bi rasterali gomilu nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenice i cigle na policiju, koja je prethodno intervenisala suzavcem, potvrdili su za AP svedoci i irački zvaničnici pod uslovom da ostanu anonimni.

Stotine Iračana izašlo je na ulice u Bagdadu protestujući zbog, kako su poručili, nekažnjavanja odgovornih za ciljana ubistva istaknutih aktivista i novinara.

Demonstranti su izrazili negodovanje što uprkos pokretanju nekoliko istraga o ubistvima, iračke vlasti nisu imenovale nijednog počinioca. Postoji široko verovanje da su ubice povezane sa milicijskim grupama koje podržava Iran i da je vlada ne želi da ih identifikuje.

Nezavisna Visoka komisija za ljudska prava izvestila je da je u zemlji ubijeno skoro 35 aktivista otkako je antivladin protestni pokret zahvatio Irak u oktobru 2019., a bilo je gotovo 82 pokušaja ubistva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.