U trendu

Sukobi u Boliviji – osam mrtvih, desetine povređenih

LA PAZ – Politička kriza u Boliviji eskalirala je pošto su snage bezbednosti otvorile vatru na pristalice Eva Moralesa pri čemu je ubijeno najmanje osmoro, a povređene su desetine osoba, što ugrožava napore privremene vlade da obnovi stabilnost posle ostavke bivšeg predsednika.

Većina poginulih i povređenih u gradu Sakabi u petak zadobila je rane od metaka, rekao je direktor bolnice u tom gradu.

Prema njegovoj oceni, ovo je najgore nasilje koje je video u svojoj 30-godišnjoj karijeri.

Demonstranti i rodbina žrtava okupili su se na mestu pucnjave, uzvikujući: „Građanski rat, odmah!“, prenosi AP.

Evo Morales, kojem je u Meksiku odobren azil posle ostavke na mestu predsednika Bolivije, napisao je na Tviteru da se dogodio masakr, dok je privremenu vladu koju predvodi Đanin Anjes nazvao je diktaturom.

„Sada ubijaju našu braću u Sakabi“, napisao je Morales u drugom tvitu.

Demonstranti su rekli da je policija pucala kada su okupljeni građani pokušali da probiju vojni kontrolni punkt.

Najmanje 13 osoba je poginulo tokom ranijih višenedeljnih demonstracija protiv Moralesa pre nego što je otišao u Meksiko.

Ujedinjene nacije upozorile su danas da bi nasilje u Boliviji moglo da se „otme kontroli“, nakon što je protekle noći u sukobima snaga bezbednosti i pristalica bivšeg predsednika Eva Moralesa poginulo najmanje osam osoba.

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele istakla je da bi eskalacija nasilja mogla da ugrozi demokratski proces u toj zemlji.

„Plašim se da bi situacija u Boliviji mogla da izmakne kontroli ako se vlasti prema njoj ne budu odnosile uz puno poštovanje ljudskih prava“, navela je ona u saopštenju.

Ona je dodala da represivne akcije vlasti mogu da ugroze svaku mogućnost za dijalog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.