Sukobi u Gazi uoči otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu

Najmanje 12 osoba je povredjeno u sukobima u pojasu Gaze, duž granice sa Izraelom, nekoliko sati pre otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, saopštile u vlasti u Gazi.

Hiljade Palestinaca okupile su se na više punktova oko granice,  a manje grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gadjajući izraelske vojnike kamenicama.

Stanovnici Gaze najavili su za danas najveće proteste tokom poslednje decenije, koliko traje izraelska blokada ove teritorije.

Izraelska vojska saopštila je da će po svaku cenu sprečiti kršenje granice i upozorila demonstrante da ugrožavaju živote.

Očevici su rekli da su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince i da su najmanje dve osobe pogodjene u noge.

Demonstranti su poručili „Izraelu i njegovim saveznicima da se nikada neće odreći svoje zemlje“.

SAD će danas otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu posle odluke predsednika Donalda Trampa da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Izrael očekuje da će veliki broj Palestinaca protestovati danas u blokiranom pojasu Gaze i na Zapadnoj obali zbog otvaranja ambasade.

Sudbina Jerusalima je duboko emotivno pitanje u središtu izraelsko-palestinskog konflikta. Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.